زیتون پرورده یک میان وعده یا یک چاشنی بسیار خوشمزه همراه غذاست. و در کشور بسیار طرفدار دارد. چاشنی محبوبی که رفته رفته دارد در سفره مردم جای خوش میکند. به طوری که هر کس مقداری از زیتون پرورده را تست کرده باشد اکثراً جزوء مصرف کننده های دائمی آن شده است. علاوه بر خوشمزگی فوق العاده آن داری ترکیبات بسیار مقوی میباشد. ترکیبات زیتون پروده غالباً شامل زیتون، گردو، رب انار، گلپر، انار و …. میباشد.
و بازار بسیار خوبی برای تولید کنندگان و فروشندگان رقم زده است. به طوری که در کمتر رستورانی میتوان دید که زیتون پرورده جزئی از خدمات و محصولات فروششان نباشد.
روش های مختلفی برای تهیه زیتون پرورده وجود دارد که هرکسی مطابق خواست خود آن را تهیه میکند. در مطالب گذشته طرز تهیه زیتون پرورده را توضیح داده ایم
متاسفانه این بازار پرسود باعث شده سود جویان هم دست بکار شوند و با روش های مختلف شروع به تولید زیتون پرورده بیکیفیت،فاسد یا تقلبی کنند و آن را بجای زیتون پرورده باکیفیت وارد بازار و رژیم غذایی مردم کنند. قالب زیتون پرورده های آن ها یا از مواد اولیه بیکیفیت یا فاسد تشکیل شده یا از مواد خوارکی و اسانس های غیر مجاز پس در هنگام خرید باید دقت کنید. سعی کنید از افراد یا فروشگاه های مجاز خرید کنید.
ما در این جا سعی میکنیم به شما آموزش دهیم که چطور میشود زیتون پرورده باکیفیتی انتخاب کنیم.
اول از همه متذّکر بشم اگر وقت دارید زیتون پرورده را حتما خودتان تهیه کنید!
ما را در اینستاگرام دنبال کنید: 
zeytoonchi
ترکیبات زیتون پرورده
خب اول از همه باید بدونیم زیتون پرورده ما دارای چه ترکیباتی میباشد. غالباً زیتون پرورده ها شامل زیتون، گردو، رب انار، گلپر، انار، نمک، سیر، روغن زیتون، آبلیمو، نعنا خشک، دَلار یا چوچاق (دَلار یا چوچاق یک نوع سبزی محلی شمال کشور میباشد) و…. می باشد. و یا برخی از فروشنده ها برای ارزان تر شدن قیمت زیتون پرورده از مواد اولیه جایگزین برای تهیه آن استفاده میکنند. به عنوان مثال بجای رب انار از هفت میوه یا بجای گردو از نخود چرخ کرده و روش های دیگر استفاده میکنند.
اگر از فردی یا فروشگاهی اقدام به خرید زیتون پرورده نمودید حتما در مورد ترکیبات آن سئوال کنید.
حالا چگونه متوجه مواد اولیه فاسد و بی کیفیت داخل زیتون پرورده شویم؟
اول از همه بریم سراغ مواد اصلی پرورده یعنی زیتون برای تهیه پرورده از زیتون کنسروی (شور) به صورت بی هسته و یا از زیتون شکسته که هسته آن جدا شده است استفاده میکنند. زیتون فرآوری شده بعد از خارج شدن از آب خود کمتر ۲۴ ساعت شروع به سیاه و فاسد شدن میکند. برای طولانی کردن این زمان سعی میشود زیتون را با موادی مانند آبلیمو، روغن زیتون و مواد دیگری مثل گردو و ادویهجات آغشته و معطر کنند تا خیسی و طروات خود را تا حدودی داشته باشد و روند سیاه و فاسد شدن زیتون طولانی تر شود.
قبل از مصرف زیتون پرورده اول چند عدد از زیتون ها را بیرون بکشید اگر میتوانید بشوید و یا مواد دیگر را از زیتون جدا کنید خب حالا ببینید اگر زیتون سیاه و یا تیره و رنگ خود را از دست داده مصرف نکنید. و اگر بوی بد و ناخوشایندی هم داشت مصرف نکنید.
مواد اصلی دیگر زیتون پرورده رب انار میباشد. برای این که متوجه شویم رب انار استفاده شده در پرورده رب انار باکیفیتی بوده به چند نکات باید توجه کنید اول مقداری از رب انار را برداشته و روی انگشت اشاره خود قرار دهید مقداری فشار وارد کرده و به سمت پایین بکشید اگر رب انار کشیده شده دون دون شد بدانید که رب انار شما خالص نیست و احتمالا با مواد دیگر مانند شکر،خرما، آلو و … ترکیب شده (نکته: هنگام استفاده از این روش مطمئن شوید که رب انار با مواد اولیه پرورده مانند نمک گلپر و ادویه ها مخلوط نشده باشد) البته این روش تست یکم سخت هستش چون کل مواد اولیه پرورده هم زده شده سخت میشه رب انار را از بقیه مواد جدا کرد. روش دیگر رنگ رب انار میباشد رنگ رب انار به هیچ عنوان سیاه یا خیلی تیره نیست بلکه رنگ آن قرمز مایل به تیره، قهوهایی و قهوهایی تیره میباشد. و مزهّ رب انار هنگام مصرف مقداری تلخ و گس میباشد.
یکی دیگر از مواد اصلی زیتون پرورده گردو میباشد. اگر گردو مدت زیادی در مجاورت هوا قرار گیرد سیاه و تیره میشود. و مزهّی گردوی باکیفیت مقداری گس میباشد. البته استفاده از گردو در زیتون پرورده معمولاً بصورت آسیاب شده میباشد که روند بررسی آن مشکل است.
از دیگر مواد زیتون پرورده روغن زیتون میباشد (البته بسیاری از افراد در پرورده از روغن زیتون استفاده نمیکنند ) در مطالب قبل مفصلاًدر مورد نحوه تشخیص روغن زیتون باکیفیت و فواید آن نوشته شده است و میتوانید مطالعه کنید. ولی به صورت کلی روغن زیتون باید بوی میوه تازّه مانند سیب، سبزی و یا چمن بدهد به طوری که استشمام آن حس تازگی و خوبی به شما بدهد و مزهّی آن تلخ و تند و همراه با مقداری سوزش گلو میباشد البته بسیار کوتاه و موقت است و بعد از آن حس خوبی به شما دست میدهد.
تاریخ انقضا
زیتون پرورده تاریخ بسیار کوتاهی دارد اگر خودتان آن را تهیه کردهاید حداکثر نگهداری آن ۱۰ روز میباشد. و اگر به صورت بسته بندی های کارخانه ایی تهیه کردهاید به تاریخ تولید و انقضاء آن توجه کنید بعد از باز کردن درب بسته بندی ظرف مدت ۷ الی ۱۰ روز باید مصرف گردد.
بوی زیتون پرورده
یکی از سریع ترین روش برای تشخیص زیتون پرورده تقلبی بوی آن میباشد. زیتون پرورده شما به هیچ عنوان نباید بوی فاسد یا بوی ناخوشایند و زنندهایی داشته باشد. اولین کار شما در این روش بعد از باز کردن درب ظرف زیتون پرورده را نزدیک بینی خود قرار دهید و بوی پرورده را استشمام کنید اگر بوی بدی یا ناخوشایندی داشت مصرف نکنید! حتی مقدار بوی بد آن بسیار ناچیز و به سختی قابل حس باشد نباید آن را مصرف کنید به دلیل این که یکی از مواد اولیه فاسد یا در حال فاسد شدن میباشد. و ممکن است سالامتی شما را به خطر بندازد!
معمولا بوی بد پرورده از زیتون آن میباشد و بویی مانند بوی آب مانده در لوله، بوی کهنگی و یا بوی کپک شده دارد.
امیدواریم با روش های گفته شده زیتون پرورده باکیفیت و خوشمزهّایی انتخاب کنید.
روش های دیگر را شما بگوید.