روغن زیتون محصولی که با زحمت فرآوان بدست می‌آید تا به دست مصرف کننده نهایی برسد و دارای خواص خوراکی و درمانی فوق‌العاده بوده و جزء بهترین روغن های دنیا بشمار می‌رود و بسیار مورد توجه مردم دنیا قرار گرفته است. و پایه ثابت غذا و سالاد آن‌ها می‌باشد. ولی متاسفانه در میان مردم ما زیاد جایگاهی ندارد و سرانه مصرف مردم ما نسبت به کشور های دیگر بسیار پایین می‌باشد سرانه مصرف روغن زیتون در ایران 200 گرم در سال می‌باشد در حالی که این آمار در جهان 500 گرم و در کشور هایی نظیر یونان 24، ایتالیا 14، اسپانیا 18 و سوریه 27 کیلوگرم گزارش شده است که نشان‌دهنده اهمیت مصرف زیتون در سبد غذایی این کشورها است. دلایل زیادی برای این آمار گفته شده است. یکی از این دلایل قیمت بالای روغن زیتون

و دیگر دلایل که بشدت به صنعت زیتون آسیب زده بحث روغن زیتون های تقلبی در بازار می‌باشد. که باعث به هم زدن بازار و آسیب های مالی و جانی به مردم شده است.

در این مطلب سعی شده شما عزیزان را راهنمایی کنیم تا روغن زیتون با کیفیت به سبد غذایی خانوارتان اضاف کنید.

روش‌های زیادی برای تشخیص روغن زیتون وجود دارد. ولی اکثر این روش‌ها زمان بر بوده و نیاز به وسایل و امکانات خاصی برای این سنجش می‌باشد. و از طرفی فروشنده هم به شما چنین اجازه ایی نمی‌دهید تا شما این روش های را اجرا کنید بلکه بعد از خرید میتوانید از این نکات استفاده کنید. و عموم این روش ها هم فقط موجودیت روغن زیتون را ارزیابی می‌کنند ولی از نظر کیفیت ملاک درستی برای این ارزیابی نیستند.

تعدادی از این ارزیابی ها برای شما نام برده و شرح می‌دهیم.

 


ما را در اینستاگرام دنبال کنید:    

zeytoonchi


یکی از روش های رایج برای تشخیص روغن زیتون یخ زدگی روغن زیتون در یخچال می‌باشد:

روغن زیتون نسبت به دما بشدت حساس می‌باشد به طوریکه در دمای زیر 11 درجه سانتی گراد شروع به کریستالی شدن یا اصطلاحا بستن می‌کند و در دمای بالای 27 درجه سانتی گراد واکنش نشان می‌دهد. به همین دلایل برای ارزیابی روغن زیتون آن را در یخچال قرار داده و بعد از مدتی روغن زیتون شروع به بستن یا یخ زدگی می‌کند. و مصرف کننده نهایی تصور می‌کند روغن زیتون با کیفیت تهیه کرده است.

اشکال این روش چیست؟

این روش فقط موجودیت روغن زیتون را ارزیابی می‌کند و روش مناسبی برای کیفیت روغن زیتون نمی‌باشد.

 

روش دیگر رنگ روغن زیتون

در این روش مصرف کننده نهایی تصوری که از روغن زیتون دارد این است که رنگ آن حتما باید سبز تیره یا سبز روشن باشد.

ولی این تصور  اشتباه است. چون رنگ روغن زیتون به عوامل گوناگونی بستگی دارد و رنگ آن نمی‌تواند ملاک درستی برای تشخیص کیفیت آن باشد.

مثلا اگر شما از زیتون های سبز روغن گیری کنید روغن بدست آمده رنگ سبز روشنی دارد. اما اگر از زیتون سیاه یکدست روغن گیری کنید بسته به نوع رقم زیتون معمولا رنگ نسبتا طلایی دارد. برخی دیگر برای روغن گیری ترکیبی از زیتون سیاه و زیتون سبز استفاده می‌کنند.

زمان برداشت زیتون و ارقام زیتون هم در رنگ روغن زیتون تاثیر گذار است. به عنوان مثال رنگ روغن زیتون ماری با رنگ روغن ارقامی مثل فیشمی مقداری تفاوت دارد.

روش دیگر فتیله و روغن زیتون

فتیله ایی را به روغن زیتون آغشته کنید و به صورت عمود درون ظرف قرار دهیم و مقداری روغن زیتون به ظرف اضاف کنید و بعد فتیله را روشن می‌کنیم اگر شروع به سوختن بدون دود کرد که روغن زیتون می‌باشد و اگر هم خاموش شد که روغن زیتون نیست و اگر هم روشن شد ولی شروع به دود کردن کرد که نشان می‌دهد روغن زیتون نامرغوبیست یا روغن زیتون با روغن دیگری ترکیب شده است. و از مصرف آن خودداری کنید.

لطفا هنگام استفاده از این روش مراقب باشید و نکات ایمنی را رعایت کنید.

در زمان های قدیم مردم از روغن زیتون برای روشنایی استفاده می‌کردند.

پس روغن زیتون باکیفیت یا اصل را چگونه تشخیص دهیم؟

برای ارزیابی روغن زیتون با کیفیت نیاز به دوره‌های آموزشی ارزیابی حسی دارید.

ولی به طور کلی اولویت اصلی برای ارزیابی روغن زیتون بو و طعم آن می‌باشد نه رنگ و یخ زدگی در یخچال

روغن زیتون باکیفیت چه بو و طعمی دارد؟

روغن زیتون باید بوی میوه تازه بدهد مانند بوی سیب، بوی سبزی یا چمن بطوریکه استشمام آن حس خوب و تازه‌گی به شما دست بدهد.

و مزه ای تلخ و تند همراه با سوزش گلو که البته بسیار کوتاه و موقت است. ممکن است مقداری سرفه کنید که طبیعی است و بعد از چند بار مصرف دیگر سرفه نخواهید کرد.

روغن زیتون بی کیفیت چه بو و طعمی دارد؟

این روغن ها معمولا از میوه های نامناسب و نامرغوب زیتون گرفته شده و بویی تند و بدی دارد بوی رطوبت، خاک، گهنگی، سرکه، نمک و یا بوی زیتون کنسروی (شور) دارد. با استشمام آن حس بدی به شما دست می‌دهد.

طعم و مزه‌ی آن تند و سوزش زیاد گلو و نسبتا طولانی مدت است.

حالا اگر این روش ها و نکات را رعایت کنیم می‌توانیم روغن زیتون با کیفیت را از تقلبی تشخیص بدهیم!؟

خیر 

 روش های گفته شده زمانی کاربرد دارد که از میوه‌ی زیتون نامناسبی روغن گیری شده باشد. که در این صورت با روش های گفته شده می‌توان بی کیفیت بودن روغن را تشخیص داد

متاسفانه اکثر سوءاستفاده ها در روغن زیتون مخلوط روغن زیتون با روغن هایی مثل نباتی، گلزا،سویا و یا روغن زیتون باکیفیت با روغن زیتون بی‌کیفیت می‌باشد. که تشخیص آن کار بسیار دشواریست. و نیاز به آزمایشات و امکانات خاصی می باشد که هزینه‌های تهیه روغن زیتون را بالا می‌برد.

پس روغن زیتون اصل یا باکیفیت را چگونه تهیه کنیم!؟

روغن زیتون را فقط از اشخاص و فروشگاه های مطمئن خرید کنید.

در انتخاب روغن زیتون‌های خارجی بشدت دقت نماید.

هنگام خرید روغن زیتون به این چند نکته هم توجه کنید خوبه:

  • تاریخ تولید و انقضای روغن زیتون (تارخ انقضای آن نباید بیشتر از دو سال باشد)
  • اطلاعات مندرج روی ظرف روغن زیتون را بخوانید
  • روغن زیتون های ارزان را نخرید
  • روغن زیتون فرابکر و یا بکر تهیه کنید

عکس از freepik ، pinterest

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاه خود را بیان کنید

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

*

code